Binnen LAB stellen we ons kwetsbaar op en maken we ruimte voor reflectie, introspectie, kritiek en experiment. We werpen zowel de blik naar buiten als terug naar binnen en nodigen verschillende culturele spelers uit om samen met ons op zoek te gaan naar constructieve alternatieven om bij te dragen aan een nieuw cultureel landschap.
De turbulentie van een veranderend cultureel landschap is meer voelbaar dan ooit tevoren. We staan momenteel voor een veelheid van sociale, planetaire en ethische vraagstukken. We zijn ons meer bewust van de machtsstructuren die onze huidige samenleving vormen en durven deze dan ook actiever te bevragen. Digitalisering heeft ruimte gecreëerd voor stemmen uit de marge en diverse emancipatiebewegingen, maar de grenzeloze toename aan stemmen en informatie zorgt ook voor een wildgroei aan ruis.
deBuren erkent het complexe samenspel van de nieuwe bewegingen rondom inclusie, eigenaarschap en verantwoordelijkheden en het brede scala aan verwachtingen die daarmee gemoeid zijn om je als cultureel instituut tot te verhouden. Tegelijkertijd legt deze verschuiving een nieuw terrein bloot dat ruimte geeft om nieuwe paden te verkennen. Met wijdverspreide tentakels in zowel het Nederlandse als Vlaamse culturele veld, bewegend tussen cultuur en debat en centraal gelegen in hartje Brussel, hopen we met LAB bij te dragen aan dit collectieve / participatieve onderzoek.
CARE-LAB en DIDI-LAB
Terwijl we met DIDI-LAB in de thema’s Diversiteit, Inclusie, Dekolonisering en Intersectionaliteit duiken, vertrekken we met ons nieuwe programma CARE (Collectiviteit, Aansprakelijkheid, Relaties, Empathie) vanuit het idee van zorg. Zorg voor de ander, zorg voor onze omgeving, de planeet, maar ook voor onszelf.