© KATI HECK | Tafelrunde: Wässerung, 2019 oil, crayon, charcoal and feather on canvas, artist frame with doorbell | 180 x 280 cm | Private collection, Hong Kong | Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Filosofische gesprekken over spel in het leven
Op telkens vier opeenvolgende dinsdagavonden hebben we het in deze serie online gesprekken over verschillende domeinen – kunst, politiek, psychiatrie en digitaal – waarin spel belangrijk is of zou moeten zijn.
Filosofische gesprekken over spel
We leven in een tijd van burn-outs en stress, werken en overwerken. Een maatschappijmodel dat streeft naar het overtreffen van de overstijgende trap. Tegelijkertijd krijgen we te horen dat we meer moeten spelen en ontspannen, meer plezier moeten beleven. Plezier dat op onrealistische wijze wordt weergegeven en uitvergroot via sociale media. Verder lijken ironie, spel en vals spelen een steeds belangrijker kenmerk van dit digitaal tijdperk, waar liegende politici, fake news en complottheorieën meer en meer draagwijdte krijgen via internet. Het spel bevindt zich voor kind én volwassene steeds meer online. Is het idee van spel nuttig of juist levensgevaarlijk in de politieke arena? Kunnen we nog een grens trekken tussen de digitale en echte ruimte?
De spelende mens
Cultuurhistoricus Johan Huizinga stelt met zijn concept van de Homo Ludens of de spelende mens, dat spel de basis is van onze cultuur. Ziehier het vertrekpunt van deze serie filosofische online gesprekken waarin we verschillende domeinen – kunst, politiek, psychiatrie en digitaal – onder de loep nemen waarin spel belangrijk is of zou moeten zijn. Filosoof Elize de Mul geeft hieronder een korte introductie tot de Homo Ludens.
Hier kun je haar tekst ook lezen.
Moderator Fiep van Bodegom buigt zich telkens met een andere spreker over de vraag: Wat zijn vandaag de dag factoren die ons spel bedreigen, en hoe kunnen we het spel hervatten?
Praktisch
De gesprekken vinden online plaats via Zoom. Na een introductielezing volgt een gesprek onder leiding van Fiep van Bodegom, waarbij we het publiek aanmoedigen deel te nemen met vragen en reflecties. Teksten en beeldmateriaal worden ter voorbereiding een week voor het evenement beschikbaar gesteld. Geen tijd gehad of laat je je liever op de dag zelf verrassen? Helemaal geen probleem!
Rond de tafel met Kati Heck
Met z’n allen rond de tafel: een mens, een hond, een robot, een rups en een vis. In Tafelrunde: Wässerung van de Duits-Antwerpse Kati Heck lijkt het wel een alledaags tafereel. Dat we dit beeld kozen om een filosofische reeks over spel te flankeren, verwondert de kunstenares dan ook niet helemaal.
Alles bekijken