Je moeder?! | Wij alleen

Met Eva Yoo Ri Brussaard, Sara Coster, Marijke Pinoy, Noëmie Willemen en Bieke Purnelle

In de gesprekkenreeks Je moeder?! gaan deBuren en Furia op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In deze aflevering gaan we het hebben over alleenstaand ouderschap. 

Alleenstaand ouderschap. Soms een bewuste keuze, soms niet. In Vlaanderen is één op de vijf gezinnen een éénoudergezin, in Nederland is dat één op de vier. In zowel Vlaanderen als Nederland gaat het in 80 procent van de eenoudergezinnen over alleenstaande moeders. In Vlaanderen leeft 40 procent van de eenoudergezinnen op of onder de armoedegrens, in Nederland is dat zelfs een schrikbarende 80 procent. Historica Noëmie Willemen doet onderzoek naar moederen in de twintigste eeuw en trapt het programma af met een gesproken column. Vervolgens presenteert Furia een inleefspel over alleenstaand ouderschap. Daarna gaat Bieke Purnelle (co-directeur RoSa) in gesprek met Eva Yoo Ri Brussaard (oprichter Single SuperMom), kinderwenscoach Sara Coster en Marijke Pinoy (actrice, regisseur en docente aan het KASK Gent) over verschillende vormen van alleenstaand ouderschap, over uitdagingen, problemen, stereotypering en discriminatie, maar vooral ook over de vraag hoe we een samenleving kunnen creëren waar alleenstaande ouders willen wonen in plaats van moeten wonen.

Tickets binnenkort verkrijgbaar via curieus.be/festival-van-de-gelijkheid

Historica en blogger Noëmi Willemen doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen aan de UCLouvain en illustreert kinderboeken. Ze heeft ook een slow blog met impressies van het niet zo vanzelfsprekend moederschap, ‘Le coeur à marée basse’. Je vindt haar terug op lecoeuramareebasse.blog en op haar Instagramaccount @lecoeuramareebasse

Eva Yoo Ri Brussaard richtte in 2008 de Stichting Single SuperMom op, waarvan ze inmiddels directeur is. De stichting groeide onder haar leiding uit tot het grootste platform voor en netwerk van alleenstaande moeders in Nederland. Eva Yoo Ri Brussaard schreef verschillende boeken, waaronder Het handboek voor de alleenstaande moeder in 2014 en Untitled Mothers voor moeders op afstand met boodschappen van liefde en kracht (2012), dat werd vertaald in het Engels, Spaans en Koreaans.

 

In 2021 publiceerde ze samen met Anja Meulenbelt Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen. Ook ontwikkelde zij diverse trainingen voor alleenstaande moeders en hun kinderen. In 2017 werd Eva Yoo Ri Brussaard uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar. Zij werd maar liefst drie keer genomineerd voor de Joke Smitprijs en in 2016 kwam ze in de Kleurrijke top 100. 

© Talitha Hoppe

Kinderwenscoach Sara Coster zette 20 jaar geleden als 35-jarige alleenstaande vrouw met een kinderwens de stap om te kiezen voor intentioneel co-ouderschap met een homostel. Ze kreeg twee zonen en schreef het boek De wens en de vaders over haar ervaring. Ze geeft lezingen en workshops en ze begeleidt alleenstaande mensen en queer koppels met een kinderwens. Daarnaast is Sara bestuurslid van Meer dan Gewenst, de Nederlandse stichting voor roze ouderschap, en zit ze in de redactieraad van het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie. Verder geeft ze scholingscursussen aan professionals over niet-traditionele gezinsvormen en was ze als expert betrokken bij het VTM-programma ‘Ik wil ook een kind’.  

© Kriss Dewitte

Marijke Pinoy is actrice, regisseur en alleenstaande moeder van vijf kinderen tussen 38 en 17 jaar. Ze studeerde drama aan het conservatorium van Gent en heeft een lange carrière in het theater bij onder meer NTG, Theater Malpertuis en Compagnie Cecilia. Op het scherm was ze te zien in series, kortfilms en films zoals Het gezin van Paemel (1986), Ben X (2007) en Problemski Hotel (2014), gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. In 2021 stond ze op de planken met het stuk OUR(S)SONATE, geïnspireerd op het werk van Hannah Arendt, waarin ze gestalte geeft aan een vrouw wiens leven radicaal op z’n kop staat. Pinoy is ook actief betrokken bij het burgerinitiatief Hart boven Hard dat opkomt voor gelijkheid en solidariteit.

Bieke Purnelle werkt (samen met Ciska Hoet) als co-directeur voor RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Als columniste voor onder meer MO* en De Standaard schrijft ze over wielrennen en over grote en kleine maatschappelijke thema's. Ze is ook betrokken bij de burgerbeweging Hart Boven Hard en heeft een uitgesproken mening over verschillende maatschappelijke thema's.