Nascholingsdag

Dag van de Literatuurkritiek

Nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands

Elk najaar organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands over literatuur in de klas. Per editie staat een ander thema centraal waarbij vooraanstaande sprekers het debat openen met plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.
In 2022 stelden we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?
Winny AngDean BowenDaan Heerma van VossEmy KoopmanSilvie MoorsManon Uphoff en Annelies Verbeke brachten elk een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Hun statements over literatuur in de klas kan je hier nalezen.

Dag van de Literatuurkritiek 2022

Kopzorgen in de klas: Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven?

Met: Winny AngDean BowenDaan Heerma van VossEmy KoopmanSilvie MoorsManon Uphoff en Annelies Verbeke

——————————————————————————————————————————————————————

Dag van de Literatuurkritiek 2021

(On)voltooid toekomende tijd: Hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?

Met: Gerda Blees, Jeroen Dera, Warda El-Kaddouri, Marischka Verbeek, Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Esohe Weyden en Anne-Marie Heideveld.

——————————————————————————————————————————————————————

Dag van de Literatuurkritiek 2019

Hokjes openbreken: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het literatuuronderwijs leerlingen met nieuwe invalshoeken en gezichtspunten in contact brengt?

Met: Murat IsikMaaike Meijer, Ruth LastersMatijs Lips, Iduna Paalman, Mustafa Kör en Samira Saleh

——————————————————————————————————————————————————————

Dag van de Literatuurkritiek 2018  

Over hoe je literatuurkritiek kunt gebruiken om een meer diverse en inclusieve literatuur voor leerlingen te ontsluiten.

Met:

De vijfde editie van De Dag van de Literatuurkritiek kon in 2020 helaas niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als alternatief op een fysieke bijeenkomst, gingen deBuren en De Reactor via een open call op zoek naar inspirerende voorbeelden en innovatieve lesideeën:

> Bekijk de bijdrage van Anne-Marie Heideveld, docent Nederlands aan de Pieter Zandt sg in Kampen: 'Dit is mijn verhaal hoe 'De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart' noodgedwongen digitaal tot leven kwam.'

> Bekijk de bijdrage van Ellen Ervinck, docent Nederlands aan Viio Tongeren, waarin ze Paul van Ostaijens iconische bundel 'Bezette Stad' bij de leefwereld van de jongeren bracht en er hun 'Besmette Stad' van liet maken.

Nieuwsbrief Dag van de Literatuurkritiek

Ontvang je graag en vaker literair-kritisch nieuws? Abonneer je dan hier op de educatieve nieuwsbrief van de Dag van de Literatuurkritiek.

Alles bekijken

De Dag van de Literatuurkritiek is een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en De Reactor, platform voor digitale kritiek.

resultaten

Bij de literaire werken die centraal stonden op de Dag van de Literatuurkritiek 2022 – Tekenen van het universum van Emy Koopman, Bokman van Dean Bowen en Treinen en kamers van Annelies Verbeke – bieden we lesbrieven aan met daarin creatieve schrijfopdrachten, een handreiking om een visuele bijdrage te maken en klassiekere opdrachten waarin de recensie centraal staat.