Talentontwikkelingstraject

Eenzame Avonturen

Met het talentontwikkelingstraject Eenzame Avonturen geven Literair tijdschrift De Gids en deBuren samen een flinke impuls aan het bijzondere grensgenre van de literaire non-fictie.

Met het talentontwikkelingstraject Eenzame Avonturen geven De Gids, het oudste en breedst verspreide literaire tijdschrift van de Lage Landen, en deBuren samen een flinke impuls aan het bijzondere grensgenre van de literaire non-fictie.

Eenzame Avonturen | Editie 2018-2020

Van een zalmroze kommetje dat terug blijkt te leiden naar de Romanovs tot een zoektocht naar de laatste guillotine in Frankrijk. Over hekserij en magie, uit je comfortzone stappen in San Francisco, worstelingen met mannelijkheid en de onvervulde dromen van een vader. Lees nu het werk van Fabienne RachmadievMax UraiJozefien Van BeekLotte LentesNikki Dekker en Steffie Van Neste.

Eenzame Avonturen | Editie 2022-2023

Voor de tweede editie van Eenzame Avonturen werden de volgende deelnemers: Alma Apt, Dagmar Dirkx, Esha Guy Hadjadj, Marian van der Pluijm, Martha Claeys, Pieter Van de Walle, Tessel Veneboer en Yousra Benfquih. Hun avontuur begint nu! Houd De Gids en de kanalen van deBuren in de gaten om in de loop van 2022 en 2023 hun stukken te lezen.

--> kregen workshops van + foto's

Organisatie: deBuren en De Gids. Eenzame Avonturen wordt mee mogelijk gemaakt door een beurs van Literatuur Vlaanderen.

Van een zalmroze kommetje dat terug blijkt te leiden naar de Romanovs tot een zoektocht naar de laatste guillotine in Frankrijk. Over hekserij en magie, uit je comfortzone stappen in San Francisco, worstelingen met mannelijkheid en de onvervulde dromen van een vader. Lees nu het werk van Fabienne RachmadievMax UraiJozefien Van BeekLotte LentesNikki Dekker en Steffie Van Neste.

resultaten

Organisatie: deBuren en De Gids. Eenzame Avonturen wordt mee mogelijk gemaakt door een beurs van Literatuur Vlaanderen.

Deelnemers Eenzame Avonturen 2022-2023

Alma Apt studeerde videokunst en filosofie. Hen werkt als schrijver, geluidseditor, en redacteur en is gefascineerd door manieren waarop beeld en tekst zich tot elkaar kunnen verhouden. Hun werk verscheen eerder in De Groene Amsterdammer, De Gids, Hard/hoofd en de Poëziekrant.

© Marianne Hommersom

Dagmar Dirkx is schrijver, curator en kunsthistoricus. In argos - centrum voor audiovisuele kunsten werkt hen aan een onderzoek naar experimentele video en film in de jaren zeventig. Vergeten pioniers uit het verleden inspireren hun denken en schrijven. Dagmar schreef onder meer voor Metropolis M, Fantômas, De Witte Raaf en TIM Magazine.

Esha Guy Hadjadj is zelfstandig schrijver, filosoof en journalist. Hij schrijft vaak over de manier waarop we ons verhouden tot een al dan niet gedeeld verleden. Zijn werk verscheen eerder op Hard//hoofd, de Nederlandse Boekengids, de Revisor en Oneworld.

© Marianne Hommersom

Marian van der Pluijm is historica, podcastmaker en literair vertaler. Ze is regelmatig ergens in het midden van Europa te vinden. Momenteel woont ze in Boedapest, waar ze Hongaarse taal en literatuur studeert. In de zomer van 2022 ging ze mee op schrijfresidentie naar Parijs met deBuren.

© Anne Lucassen

Martha Claeys is doctor in de filosofie en zoekt als schrijver en spreker naar hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze is ervan overtuigd dat het begrijpen van emoties, zoals trots, woede of liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken. Martha is host en producer van de podcast Kluwen. In maart 2023 komt haar debuut Trots. De filosofie van een emotie uit bij Boom. Haar geschreven werk verscheen onder meer in De Standaard, Knack, De Morgen, en rekto:verso. Martha is programmamanager bij de Internationale School voor de Wijsbegeerte. Meer over en door haar kan je vinden op marthaclaeys.com.

Pieter Van de Walle is schrijvend bioloog en gebiologeerd schrijver. Hij publiceerde gedichten in Het Liegend Konijn, Hard//Hoofd en De Revisor, verhalen in De Optimist en Deus Ex Machina en non-fictie in De Reactor, deFusie en The Chronicle of Higher Education. In 2020 behaalde hij zijn doctoraat in de Biochemie & Biotechnologie aan KU Leuven. Op dit moment werkt hij voor het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Universiteit Antwerpen.

© Elies Vaer

Tessel Veneboer is als promovenda verbonden aan de vakgroep Engelse letterkunde van de Universiteit Gent. Daar houdt ze zich bezig met queer theorie en onderzoekt de rol van seksualiteit in experimentele literatuur. Daarnaast schrijft ze graag korte verhalen en filmkritiek.

© Wouter le Duc

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.

Deelnemers Eenzame Avonturen 2018-2021

© Marianne Hommersom

Fabienne Rachmadiev (1985) schrijft essays, fictie en kunstkritiek voor o.a. de Gids, de Groene, Metropolis M, NRC, de Revisor, Terras en Tirade. In 2015 ging ze mee op schrijfresidentie met deBuren, waar ze op zoek naar André Bretons romanpersonage Nadja een essay schreef over vrouwelijke flaneurs. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij Das Mag.

© Marianne Hommersom

Max Urai nam in 2018 deel aan de Schrijfresidentie van deBuren. Zijn fictie is gepubliceerd bij Tijdschrift G. en 21 Magazine en zijn non-fictie bij Mr. Motley, Vooys en De Reactor. Hij zat in de redacties van Perdu en Tijdschrift Ei, maakte programma’s voor Extra Extra Magazine, en geeft momenteel les in science-fiction schrijven aan het Leidsch Academisch Kunstencentrum.

Lotte Lentes (1990) schrijft proza en theater. Ze werkte voor onder andere Das Magazin en NTGent en in 2015 verscheen haar novelle De jongen, het stof bij Literair Productiehuis Wintertuin. In datzelfde jaar werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Tevens is ze deelnemer aan het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA. In 2017 verscheen haar bundel Een tweede keer kijken. Je leest meer over haar op lottelentes.nl.

© Marianne Hommersom

Steffie Van Neste (1994) studeerde taal- en letterkunde (Frans-Latijn) en meertalige bedrijfscommunicatie. Momenteel bereidt ze als doctoraal onderzoeker een proefschrift voor over Alexandre Dumas aan de Universiteit Gent. Daarnaast is ze literatuurrecensent. In 2017 ging ze met deBuren op schrijfresidentie naar Parijs.

© Gaby Jongenelen

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceert regelmatig in tijdschriften zoals De Gids en Brainwash. In 2016 ging ze mee op schrijfresidentie met deBuren, waar ze de reeks gedichten Voorspelbare levens in een voorspelbare buurt schreef. Haar eerste lange radiodocumentaire, De oppas en ik, werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg vier sterren in NRC en De Morgen. In november 2018 verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten over de systemen waarin wij allen vastzitten en hoe je daaruit kunt breken. Ze maakte deel uit van het talentontwikkelingstraject Eenzame Avonturen en werd in 2019 geselecteerd voor het vierjarige internationale traject CELA.  Haar meest recente radiodocu, Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven, de documentaire die ze maakte over geschiedschrijving, seksisme en de literaire canon, is sinds maart 2020 te beluisteren. Haar debuutroman diepdiepblauw verscheen in 2022 bij De Bezige Bij.

© Marianne Hommersom

Jozefien Van Beek (1985) werkt als eindredacteur voor De Standaard der Letteren. Ze schrijft over beeldende kunst en literatuur voor De Standaard en De Groene Amsterdammer. Ze was medeoprichter en hoofdredacteur van Oogst, een tijdschrift over kunst, film en literatuur. In 2013 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Organisatie: deBuren en De Gids. Eenzame Avonturen wordt mee mogelijk gemaakt door een beurs van Literatuur Vlaanderen.